Νομός Έβρου

Θερμές ιαματικές πηγές της Τραϊανούπολης

της Τραϊανούπολης Έβρου

Σε απόσταση 14 χλμ. από την Αλεξανδρούπολη, πηγαίνοντας προς τα ελληνοτουρκικά σύνορα, πάνω στην Εθνική οδό, λειτουργούν οι θερμές ιαματικές πηγές της Τραϊανούπολης,  οι οποίες ήταν βασικός πόλος έλξης πληθυσμού ήδη από την αρχαιότητα. Τα παλιά λουτρά αποτελούνται από δύο θολωτά κτίσματα του 16ου αιώνα, με μια δεξαμενή το καθένα και αποδυτήρια. Τα νέα λουτρά άρχισαν να χτίζονται το 1962 και ολοκληρώθηκαν το 1964.

Στη λουτρόπολη γίνεται ενεργειακή χρήση του θερμού νερού για τη θέρμανση των εγκαταστάσεων, διατηρώντας το περιβάλλον υγιεινό και ευχάριστο. Η λουτρόπολη διαθέτει ένα υδροθεραπευτήριο με 15 μπανιέρες και 7 μπανιέρες υδρομασάζ.

Πιθανόν λόγω των ιαματικών πηγών της Τραϊανούπολης επιλέχτηκε και η θέση της ομώνυμης ρωμαϊκής πόλης, υπολείμματα της οποίας μπορεί ο επισκέπτης να δει δεξιά του δρόμου Λουτρού – Μοναστηρακίου. Ιδρύθηκε από τον αυτοκράτορα Μάρκο Ούλπιο Τραϊανό (98-117 μ.Χ.) πάνω στον άξονα της περίφημης Εγνατίας Οδού και αποτέλεσε το νέο αστικό κέντρο της παρηκμασμένης Σαμοθρακικής Περαίας.

Τηλέφωνο: 2551 061215