Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης

Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης

Το μουσείο διαθέτει μια αξιόλογη συλλογή πινάκων ζωγραφικής κυρίως από καλλιτέχνες της περιοχής μας. Επίσης, φιλοξενείται για λογαριασμό του Δήμου Αλεξανδρούπολης, ένα μεγάλο μέρος του έργου της σημαντικής ζωγράφου Χαρίκλειας Χατζησάββας- Φωτίου. Στη βιβλιοθήκη υπάρχει συλλογή περίπου 1.000 βιβλίων τα οποία αφορούν κατά κύριο λόγο στην ιστορία της πόλης αλλά και της Θράκης γενικότερα. Επίσης στο υπόγειο μπορεί ο επισκέπτης να δει πλούσιο αρχειακό υλικό που αποτελείται από φωτογραφίες, έντυπα, εφημερίδες, περιοδικά και παλιά αντικείμενα. Όλα αφορούν στην ιστορία της πόλης και είναι αρχειοθετημένα και ψηφιοποιημένα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το υλικό αυτό εμπλουτίζεται συνεχώς με την προσκόμιση υλικού από πολίτες.

Ο ημιώροφος χρησιμοποιείται για εκδηλώσεις και ομιλίες, ενώ βρίσκεται και η μόνιμη έκθεση στον ημιώροφο περιλαμβάνει τη συλλογή της λαογράφου Ελένης Φιλιππίδη. Μέσα από μοναδικά εκθέματα και αναπαραστάσεις, παρουσιάζονται η ζωή, οι δραστηριότητες, οι ιδιότυπες ενδυμασίες και τα έργα τέχνης των Σαρακατσάνων γυναικών της Θράκης στον ιδιαίτερο νομαδικό τους βίο. Η Συλλογή περιλαμβάνει 1500 περίπου υφασμάτινα αντικείμενα που χρησιμοποιούνταν στην καθημερινή ζωή των Σαρακατσάνων της Θράκης και της Ανατολικής Ρωμυλίας ως τη δεκαετία του 1960 που οι Σαρακατσάνοι εγκαταστάθηκαν μόνιμα σε περιοχές της Θράκης, εγκαταλείποντας το νομαδικό βίο όχι όμως και την κύρια επαγγελματική τους ενασχόληση με την κτηνοτροφία μικρών ζώων (αιγοπρόβατα).

Στον πρώτο όροφο του κτιρίου υπάρχει η μόνιμη έκθεση με την ιστορία της Αλεξανδρούπολης. Περιλαμβάνει θεματικές ενότητες των αρχαιολογικών χώρων και ευρημάτων της περιοχής, τη δημιουργία της πόλης και τη σχέση της με το σιδηρόδρομο και το λιμάνι, την αστική και αρχιτεκτονική φυσιογνωμία της, την οικονομική και πολιτική διαδρομή της, την πνευματική και κοινωνική ζωή, όπως και ενότητα για τις πληθυσμιακές ομάδες που τη συγκρότησαν.

Η έκθεση αρθρώνεται με τη χρήση φωτογραφικών συνθέσεων και αναπαραστατικού υλικού, με διαδραστικά οπτικοακουστικά μέσα και προβολές, όπως επίσης και με συλλογές τεκμηρίων και κειμηλίων από δωρεές αρχειακού υλικού συλλεκτών και εθνικών και τοπικών φορέων (Ιστορικό Μουσείο Αθηνών, Μουσείο Μπενάκη, Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής, ΕΛΙΑ–ΜΙΕΤ κ.α.).