Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης

Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης

Φιλοξενεί την περιοδική έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης «Ραιδεστός – Θεσσαλονίκη. Αρχαιότητες σ’ ένα ταξίδι προσφυγιάς».

Κέντρο της εκθεσιακής αφήγησης αποτελούν οι μαρμάρινες αρχαιότητες που συγκέντρωσε από το 1871 και μετά ο Θρακικός Φιλεκπαιδευτικός Σύλλογος στη Ραιδεστό, οι οποίες μεταφέρθηκαν στη Θεσσαλονίκη από τους πρόσφυγες μετά την εκκένωση της Ανατολικής Θράκης το 1922 και έκτοτε αποτελούν μέρος της «Συλλογής Ραιδεστού» του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης.

Μέσα από την παρουσίαση 37 λίθινων αντικειμένων, που χρονολογούνται από τον 6ο αι. π.Χ. έως τον 4ο αι. μ.Χ. και που προέρχονται από την περιοχή της βόρειας Προποντίδας, ξετυλίγονται η ιστορία και οι μνήμες των Ελλήνων που ζούσαν στην Ανατολική Θράκη. Ένας κούρος και μια κόρη, ταφικές στήλες, αρχιτεκτονικά μέλη και επιγραφές, σκιαγραφούν ποικίλες εκφάνσεις της ζωής στη βόρεια Προποντίδα από τους αρχαϊκούς μέχρι τους πρώιμους βυζαντινούς χρόνους και εξοικειώνουν τους επισκέπτες με το διαχρονικό και επίκαιρο θέμα της προσφυγιάς.