Αντικύθηρα

Αντικύθηρα

Τα Αντικύθηρα ή Τσιριγότο (εκ του ενετικού Cerigotto), ή Cecerigo, στην αρχαιότητα η Αίγιλα, ένα άγονο νησί μεγάλης στρατηγικής σημασίας και μικρής έκτασης (20 τ.χλμ.) στο πέρασμα ανάμεσα στα Κύθηρα και την Κρήτη. Σε αρχαίο ναυάγιο του νησιού βρέθηκε ο Εφηβος των Αντικυθήρων και ο παράξενος μηχανισμός των Αντικυθήρων, πολύπλοκος μηχανισμός για τη ναυσιπλοΐα, σαν αστρολάβος.

Τα τελευταία χρόνια, στα Αντικυθήρων, γίνεται τους καλοκαιρινούς μήνες μεγάλη προσπάθεια για τη διάσωση των αρχαιολογικών μνημείων του νησιού. Πολυμελής αρχαιολογική αποστολή του Υπουργείου Πολιτισμού (ΚΣΤ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων) με τον αρχαιολόγο κ. Άρη Τσαραβόπουλο πραγματοποιεί ανασκαφές, ενώ παράλληλα ξεναγεί τους επισκέπτες του νησιού στον αρχαιολογικό χώρο. Επίσης, η Δημοτική Ενότητα των Αντικυθήρων προωθεί και στηρίζει την ορνιθολογία υπό την καθοδήγηση της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, και γίνεται η μελέτη περίπου 250 ειδών πουλιών που έχουν καταγραφεί στα Αντικύθηρα και στις γύρω νησίδες.

Ανήκει στον Δήμο Κυθήρων και τη νομαρχία Πειραιά. Τα Αντικύθηρα ενσωματώθηκαν στην Ελλάδα μαζί με τα Επτάνησα, των οποίων αποτελούν, μαζί μετα Κύθηρα την φυσική τους συνέχεια. Το νησί διαθέτει ελικοδρόμιο και ενοικιαζόμενα δωμάτια, μία μικρή ταβέρνα και δύο μικρά παντοπωλεία.

Πολιούχος του είναι ο Άγιος Μύρωνας, τον οποίο οι κάτοικοι εορτάζουν στις 16 και 17 Αυγούστου.

Information

Find More  

Directory

Find More